Clasificarea filtrelor si hartie de filtru

  viteza_filtrare
Medii şi materiale filtrante

ro Medii si materiale filtrante » Tipuri de hartie de filtru » Alegerea tipul hartiei de filtru

uk Filtration & Seperation » Filter Paper Types » Selection Guide

Filtrarea este procesul de separare a doua substante cu stari fizice diferite. Ea este utilizata pentru separarea de solide din lichide tulburi (filtrat), gaze pure sau alte solide.Hartia de filtru este in general utilizata pentru separarea de substante aflate în stari fizice diferite.
Hartia contine materiale absorbante poroase; Structura sa fibroasa formeaza un sistem capilar, cu pori dependenti ca marime si numar de materialul brut utilizat

Alegeti tipul optim de hartie de filtru adecvata cerintei Dv.
Pentru o filtrare efectiva este esentiala alegerea corecta a hartiei de filtru
Tehnica de lucru, de ex. daca procesul de filtrare este gravitational, vacuumatic sau sub presiune, sau daca acesta are loc intr-o pilnie din sticla simpla sau una Büchner, într-un alt sistem sau într-o presa de filtrare, are o mare influenta asupra alegerii hartiei de filtru potrivite.
In plus, mai trebuie mentionati factorii reprezentati de cantitatea si caracteristicile mediului de filtrat, marimea particulelor de solid de separat si gradul de puritate necesar


 

Cum functioneaza hartia de filtru ?
Aceasta este un filtru de profunzime, al carui eficienta este influentata de un intreg complex de caracteristici : retinere mecanica a particulelor, capacitate de absorbtie, valoare pH, calitate suprafata, grosime si rigiditate hartie de filtru, precum si forma, densitate si cantitate de particule de filtrat. Substantele separate produc “depozite” pe suprafata filtrului, care (in functie de densitate) afecteaza tot mai mult procesul de filtrare si astfel in mod esential capacitatea de separare.
Nu este astfel posibila existenta unui filtru “perfect si ideal”, dorit de unii utilizatori cu o înalta rata de separare dar si cu un debit de filtrare ridicat.
In practica, este importanta alegerea unui filtru perfect adaptat care sa asigure in fiecare caz cea mai optima separare cantitativa posibila, cu un consum de timp rezonabil pentru procesul de filtrare.

Medii şi materiale filtrante

Separare prin filtrare Separarea solidelor Purificarea Filtrarea de siguranţă Separarea grosieră
Concentraţia solidului Medie spre ridicată Scăzută :: 0,1–5% Foarte scăzută :: <0,05% Foarte scăzută :: <0,05%
Fineţea de filtrare Medie :: >5–10μm Fină :: submicronică Fină :: 0,25–10 μm Grosieră
Recuperarea fazei lichide da da da da
Recuperarea fazei solide da uneori x x
Separarea impurităţilor solide are ca scop înlăturarea solidelor dintr-o suspensie relativ concentrată

Se pot distinge câteva categorii de separare:
Filtrarea simplă (fără spălare şi stoarcere);
Filtrarea urmată de stoarcere cu aer sau gaz comprimat;
Filtrarea, spălarea simplă şi stoarcerea;
Filtrarea, spălări multiple şi stoarcerea;
Filtrarea solidelor îndesate (îngroşate);
Filtrarea şi repunerea în suspensie a concentratului solid.

Purificarea / limpezirea
Constă în eliminarea unei cantităţi relativ mici de solide fine sau coloizi aflaţi în suspensie în fluidul de purificat. Limita concentraţiilor între filtrarea prin „separarea de solide” şi „purificarea (limpezire)” se situează între 0,1 la 0,15 % (procente de masă).
Anumite filtre de limpezire nu permit recuperarea materiilor solide în stare pură, acestea fiind reţinute sau amestecate în interiorul mediului filtrant (filtre de nisip, cartuşe filtrante).
Operaţia de limpezire (purificare) care include şi microfiltrarea, se aplică în următoarele cazuri:
- obţinerea unui fluid curat, limpede, clar sau transparent;
- pentru a facilita tratamente ulterioare;
- protejarea instalaţiilor contra abraziunii mecanice produse de impurităţile solide.
filtrele care permit separarea solidelor sub formă de „turtă” (cake) nu asigură totdeauna purificarea sau limpezirea satisfăcătoare, fiind necesară o operaţie suplimentară de filtrare secundară denumită „filtrare fină prin microfiltrare.

Filtrarea de siguranţă are ca scop eliminarea impurităţilor care se găsesc accidental într-un fluid deja curăţit (de exemplu filtrarea uleiului de masă înaintea îmbutelierii). Nu există limite de comparaţie între filtrarea de limpezire sau purificare de filtrarea, de siguranţă, iar aceleaşi filtre pot fi utilizate în ambele cazuri.

Separarea / filtrarea grosieră se aplică pentru eliminarea impurităţilor de dimensiuni mari existente în cantităţi mici în fluid. Se utilizează fie ca operaţie preliminară de prefiltrare (înaintea filtrării propriu-zise), fie pentru protejarea aparaturii şi utilajelor tehnologice, schimbătoare de căldură, pompe sau aparataj hidraulic.

 
 


MultiLab© SRL reserve the right to change products and prices without notice.

All rights Reserved MultiLab© SRL Romania

Localizare MultiLab