Baia Vâscozimetrica Ubbelohde

 

Baia vascozimetrica capilară Ubbelohde

Ubbelohde Capillary viscometer bath for the calibration of viscometers, conforms to UNE 400313, ISO3105, ASTM 445 & 2515 specifications

Pe principiul Ubbelohde se determina viscozitatea dinamica a lichidelor care foloseste tuburi capilare Ubbelohde si masoara timpul de curgere a lichidului prin capilar

Baia vascozimetrica avand 3 orificii de fixare a vascozimetrelor din sticla si un orificiu pentru termometru. Incinta este realizata din sticla borosilicata si are o capacitate de 20 de litri. In interiorul baii exista o placa alba pentru optimizarea citirilor. Un senzor de temperatura PT 100 termorezistent mentine controlul in baie.

• Domeniul de temperatura, Ambient+5°C...100°C
• Capacitate: 20 lit
• Dimensiuni incinta: Ø320/300 H mm
• Dimensiuni totale: Ø470/300 H mm
• Putere: 1000W
• Greutate: 8kg

principiu_ubbelohde Ramura 3 (fig.I) pune baza capilarei 6 în contact cu atmosfera, ceea ce determină întreruperea la acest nivel a coloanei de lichid care curge prin capilară.
Se măsoară timpul de curgere prin capilara 6 a volumului de lichid cuprins între reperele M1 şi M2. Acest tip de vâscozimetru se caracterizează prin aşa-numitul „nivel suspendat”. La ieşirea din capilară, coloana de lichid se transformă întro peliculă care curge laminar pe pereţii rezervorului intermediar 7. Ca urmare, capătul inferior al coloanei de lichid se află la un nivel constant, suspendat deasupra oglinzii lichidului din rezervorul inferior 9. Rezultă că viteza de curgere prin capilară nu este influenţată de nivelul lichidului din rezervorul inferior 9, ceea ce permite realizarea diluţiilor „in situ”, adică direct în aparat: se prepară o singură soluţie, cea cu concentraţia cea mai mare, iar soluţiile mai diluate se obţin direct în vâscozimetru, prin adaugarea unor volume determinate de solvent.

Modul de lucru Se aduce baia termostatată la temperatura de lucru (25°C). Se pipetează în vâscozimetru, prin ramura 2, un volum exact măsurat (19....21 ml) din soluţia de PVAL în apă, de concentraţie cunoscută (v1). Se lasă 10 min. să se termostateze şi apoi se determină timpului de curgere prin capilară a soluţiei. În acest scop, se obturează ramura 3 a vâscozimetrului, după care soluţia este împinsă în ramura 1, cu ajutorul unei pere de cauciuc, cu care se creează o presiune de aer în ramura 2. Apoi se dezobturează ramura 3 şi se lasă soluţia să curgă liber prin capilară. Se cronometrează timpul de curgere a lichidului între reperele M1 şi M2.
Se repetă măsurătoarea de 4-5 ori şi se trec datele în tabel. Se calculează media timpilor măsuraţi şi se notează cu t1 timpul de curgere al soluţiei celei mei concentrate (soluţia iniţială).
Apoi soluţia 1 se diluează adaugând un volum cunoscut de solvent (apă, în cazul PVAL) în aparat, prin ramura 2. Rezultă soluţia 2. După diluare, se omogenizează soluţia prin barbotare (se suflă aer cu para de cauciuc prin ramura 3.), se pompează soluţia în capilară pentru a o clăti cu noua soluţie şi se lasă 5 minute să se tertmostateze. Apoi se procedează ca mai sus, pentru măsurarea timpului de curgere al soluţiei 2.
În mod similar se prepară consecutiv următoarele soluţii mai diluate (în total 4-5 concentraţii diferite) şi se măsoară timpii corespunzători de curgere prin capilara vâscozimetrului.
Concentraţiile soluţiilor rezultate după diluare se calculează cu relaţia:
ci = mPVAL / vi (g/ml) (9)
unde mPVAL = v1 · c1 = constant, iar vi se calculează însumând volumul soluţiei iniţiale, v1, cu volumele de solvent (apă) adăugate pentru diluare.
Se determină şi timpul de curgere al solventului (apă), care se notează cu to.
Prelucrarea şi interpretarea datelor experimentale
Datele experimentale se trec întrun tabel (tabelul I.).
Din timpii de curgere ai soluţiilor (ti) şi cel al solventului (t0) se calculează mărimile vâscozimetrice trecute în capul de tabel I.
Tabelul I.
Date experimentale vâscozimetrice care trebuie măsurate şi calculate

Nr.crt. ci (g/ml) ti (sec) ήrel ln ήrel ήsp ήred (ml/g) ήinh (ml/g)
               

 

Temperature sensor; Pt100 thermo-resistor, stainlesssteel AISI 304 lid with three viscometer locations ports,three independent lids and an additional location portfor the control thermometer.
The main body of the bathis made of a 20 litre borosilicate glass tank.
A white plate is located at the back to help optimize and read the viscometers.

Control Panel
- Main power switch with luminous ON.
- Temperature regulator
- Real time temperature display.
- Push button increase value.
- Push button decrease value.
- Push button configure operation.
- Safety thermostat safety lamp.multilab_team

Solutions for science, industry and safety systems

Suntem bucurosi sa te ajutam ... Fie ca vrei sa comanzi si nu esti sigur care este cea mai buna alegere, sau vrei sa afli mai multe despre serviciile noastre, consultantii nostri Iti raspund la orice intrebare
Pentru orice detalii suplimentare tehnice sau comerciale sintem la dispozitia Dvs.
direct Tel. +4 021 312 7144 / 45
sau

service_reparatie

Superior Service
MultiLab's aim is to differentiate ourselves and add value to our customers, by providing superior service throughout the sales and after-care processes :: Preventative Maintenance - Calibration - Repair - Validation .. more »
Centru service autorizat de producator
Service - Mentenantei preventive - Reparati - Consumabile - Piese de schimb pentru aparatura de laborator .. mai multe »

Localizare MultiLab

multilab_laboratories

*Important
acest site este unul de prezentare! date tehnice; poze afisate si preturile sunt cu titlu informativ se pot schimba fara notificare prealabila! detalii »
MultiLab© SRL reserve the right to change products and prices without notice.

All rights Reserved MultiLab© SRL Romania 2003 - 2017